divendres, 16 de gener del 2009

Tours alternatius

Foto: Kevin Jones Flickr

Si viatgeu al Brasil podeu fer un tour amb Favela tours, que us portarà a conèixer dos barris marginals de Río de Janeiro: Vila Canoas i Rocinha (la favela més gran de la ciutat).

Com ja sabeu, les faveles s'han fet mundialment famoses perquè en elles viuen les classes de rendes més baixes de Brasil, però també poderosos narcotraficants que es refugien en aquests reductes. En aquests barris, els robatoris i la violència s'han convertit en quelcom quotidià. Un bon retracte dels habitants de les faveles l'heu pogut veure a classe a la pel·lícula Ciudad de Dios.

La intenció d'quests tours és canviar la percepció dels visitants sobre aquests llocs, que coneguin el costat positiu de viure en una favela, que parlin amb els seus habitants, que visitin les escoles i que comprin la seva artesania.
Que en penseu de tot plegat?

12 comentaris:

Anònim ha dit...

Mitjançant la pel•lícula de Ciudad de Dios ens hem pogut endinsar en un món on no estàvem acostumats. La pobresa i la violència entre altres formen en gran part la vida diària de la gent que viu en una favela. -Podríem trobar factors positius dins d’aquestes ciutats? Exceptuant la mala organització d’aquests barris marginals i la delinqüència i tot el que comporta a això, (drogues, alcohol...), descobriríem que la gent que hi viu té unes rendes mínimes, per tant el que més els interessa es menjar i poder viure una mica millor. Així doncs podem entendre el món de les faveles sota un punt de vista positiu, és a dir, tolerar i acceptar la situació d’aquestes persones i posar el nostre gra d’arena per intentar solucionar aquest problema on els respectius estats de Mèxic DF, Brasil o Sao Paulo ja que sembla que no se`n adonen de la pèssima direcció que estan tenint. -No serà perquè les faveles s’han convertit en una característica d’aquestes grans ciutats, i ja el hi està bé així?.

Anònim ha dit...

M'agradaria saber quina part positiva té viure constanment en un àmbient de violència. L'únic que puc afirmar amb tota seguretat és que no hi posaria els peus. En relació a la pregunta oberta que deixa la Belén penso que el govern hauria d'invertir massa diners i mitjans per poder-ho solucionar i no l'interessa.

Anònim ha dit...

En relació a lo que ha dit la Sara vui dir que per nosaltres no hi ha cap part positiva perquè les faveles formen parat d'una altra part del món i amb una mentalitat que no té res a veure amb la nostra. Així doncs per a ells la part positiva és poder sobreviure en un lloc així, no crec que sapiguin molts conceptes de fora de la seva favela i no hi poden fe res si ningú els ajude i com diu la Belén, el govern no està disposat a prestar aquesta o d'altres ajudes.
No vui causar cap debat, simplement volia comentar la frase.

Anònim ha dit...

Doncs la part positiva que podem trobar en entrar en aquests barris es senzillament la següent: conéixer com sobreviuen i assabentar-nos que tant ells com nosaltres ens mereixem la mateixa calitat de vida.

Ainhoa ha dit...

Personalment, estic d'acord amb el que diu la Belén sobre la part positiva que n'hi treu ella o en treiem nosaltres al "conéixer com sobreviuen i assabentar-nos que tant ells com nosaltres ens mereixem la mateixa calitat de vida", però, aquesta part positiva d'adquirir cert coneixement sobre la vida que porten aquestes persones, només ens en benificiem nosaltres, per a les persones que viuen allí la seva pròpia vida no significa cap part positiva, doncs, del que s'han de preocupar aquestes persones es de sobreviure día a día i aconseguir-ho.
Respecte a la resposta de la pregunta llançada per la Belén, estic d'acord amb la Sara i el Sergi, en part si que les faveles s'han convertit en una característica d'aquestes ciutats i penso que el govern no està disposat a solucionar aquests problemes.

Anònim ha dit...

Sincerament, he estat pensant el que em podria aportar a mi personalment entrar en una favela, i sento dir que no hi trobo cap aspecte positiu (com ha dit la Sara). Trobar-me en mig de misèria, veure com la gent viu sota condicions infrahumanes, com nens de 12 anys estan dins del món de les drogues… O qualsevol altra de les mil imatges que es poden veure en la pel•lícula “Ciudad de Dios” (que no fa res més que mostrar la pura realitat) només hem fa pensar que trobo trist que d’això s’hagi creat un tipus de turisme alternatiu, on gent va a xafardejar per allí, segurament tirant un parell de fotos i sabent que després tornaran cap a casa seva, es menjaran un bon entrecot i dormiran tranquils sense pensar en si l’endemà seguiran vius o no, cosa que molts dels qui viuen en les faveles no poden fer. Comprant un parell de souvenirs, ningú traurà a totes aquestes famílies del món en que estan, només un govern hi podria posar remei i sembla que això va per llarg.

Anònim ha dit...

Des de el meu punt de vista, visitar les faveles no crec que aporti cap benefici, ni cap descobriment per als turistes, simplement es una etratègia d'una empresa per guanyar diners. No crec que la gent prefereixi anar a vere faveles que a Japó, Australia, EEUU o a les illes caiman, però clar, les faveles és un racó en el qual hi regna la desgràcia i la pobresa, i això dona morbo, per això la gent hi anirà. Crec que el govern s'hauria de preocupar de millorar assumptes com aquest en comptes de altres interessos purament econòmics i que només beneficien a una gran part de persones que ja són riques, no al païs.

Anònim ha dit...

La meva opinió respecte a les Favelas Tours es descriu en una paraula: vergonya. No entenc que és el que es vol aconseguir amb aquest tipus de "turisme" si se'l pot anomenar així. Realment penso que les persones que volen visitar aquests llocs no pensen el que van a visitar. En la pel·lícula "Ciudad de Dios" hem pogut veure la realitat de la vida d'aquestes persones en una favela. Hem observat com realment la seva vida no té cap més propòsit que el de "lluitar" per viure, ja que viuen en un món rodejats de violència, drogues, pobresa, on gairebé ningú pot gaudir plenament de la seva vida. I això sí que és trist. Per aquest motiu, penso que és una vergonya que el visitar aquestes Faveles sigui un tipus de negoci, ja que el que haurien de fer és intentar millorar aquesta situació en lloc de aprofitar-se de la mateixa i treure'n un benefici.

Ares Cases ha dit...

Llegint la pàgina on explica més extensament lo del tour, s'entèn millor de què va la cosa. No és tracta d'entrar a les cases de la gent i riure-se'n a la seva cara, sinó que s'hi coneixen els projectes per a la zona.

Tot i així, no deixa de ser un negoci. Un negoci com d'altres que fomenta les desigualtats un cop més, i què queda clar que no aporta res als habitants d'aquestes faveles, a no ser que hi vagi un milionari i li caigui un feix de billets de la butxaca.

Romina Josa ha dit...

Sincerament,em resulta patètic que actualment una altra de les possibles fonts d'ingressos sigui enviar turístes per a que observin la misèria en la que es viu en les faveles; cal treure negoci d'això?
i realment resulta profitòs i prou segur porta a turístes de diferents països en barris on la violència resulta ser d'allò més corrent?
A més, crec que això no és gens possitiu pels habitants de les faveles; ells no obtenen benefici, ja que tot això està en mans d'altra gent, no ajuda a que puguin progressar; i a més, jo com a mínim si fosa ells em sentiria com una fireta a la que venen a obervar...
deixant de banda el tema de favela tours, només destaca que crec que els governs haurien d'actuar i ajudar a aquests " pecualiars municipis" a evolucionar i poder sobreviure deixant de banda la violència i el comerç de les drogues.

Nuria ha dit...

Penso que és un negoci vergonyós, Favelas Tours només intenta atreure turistes ensenyant la pobresa que hi ha a les faveles d’aquesta ciutat. Però, realment és acceptable el què estan fent? Jo penso que no.
Si un turista visita aquestes faveles, aquest és lamentarà de la vida que tenen tots els individus que hi viuen, suposadament pensarà que és injust la desigualtat que podem trobar en aquest món, però d’altra banda tampoc farà res per ajudar-los.
I realment ens hem de para a pensar quin és l’objectiu d’aquesta agencia.
Remoure la consciència dels turistes o ensenyar la pobresa que trobem dins les faveles i a partir d’aquí, mobilitzar-se per millorar la situació?
Simplement és un negoci brut que intenta treure diners utilitzant les faveles com un circ, i francament, o trobo repugnant.

Anònim ha dit...

Em sembla bé que es facin aquest tipus de coses, crec que això de la fabela tour, esta bé per la gent que vol viatja amb algun lloc nou i vol visitar i veure com viuen la gent de les fabeles, però no crec que sigui molt bona idea visitar aquests llocs,o jo almenos no ho faria. Nose que troben de positiu, jo lo unic que trobo es que desprès de visitar aquestos llocs et dones conte de lo afortunat que ets per viure com vius. suposo.