divendres, 30 de gener del 2009

En Kenia es más barata la coca-cola que el agua...

EFE. 21.03.2007

· Así lo denunció ayer el alcalde adjunto de Nairobi, Waititu Ndungu, en el Parlamento Europeo.

· También recordó que la mayoría de habitantes del país no tienen, ni siquiera, para uno de esos refrescos.

· "El agua es un privilegio", aseguró.

· En Kenia se sitúa el segundo lago más grande del mundo.

El alcalde adjunto de Nairobi, Waititu Ndungu, denunció ayer en el Parlamento Europeo que la Coca-Cola es más barata que el agua en Kenia y que la mayoría de la población no tiene dinero ni siquiera para comprarse uno de esos refrescos. “Tenemos agua, pero no la gestionamos bien y éste es nuestro fracaso”

Ndungu se refirió además a la paradoja de que su país está situado junto al segundo lago más grande del mundo, el lago Victoria y junto al río Nilo.

El alcalde adjunto de Nairobi dijo que "en los últimos 40 años se ha politizado" la cuestión del agua y "los políticos han tendido a buscar su monopolio y a hacer de ella un elemento de su campaña electoral". Añadió que "no deberíamos tener que venir a Europa a decir que no tenemos agua.

Ndungu se preguntó "qué es lo que hacemos mal" para que "tener agua allí sea hoy un privilegio y no un derecho humano básico". Según datos del Informe sobre Desarollo Humano de 2006, "existen grandes disparidades entre los precios que se pagan por el agua" en el mundo y cuanto mayor es el nivel de pobreza más se debe pagar por el agua limpia.

El 20% de los hogares más pobres de El Salvador, Jamaica y Nicaragua, gastan de promedio más del 10% de sus ingresos en agua, mientras que en el Reino Unido dedicar más del 3% de los ingresos familiares al agua supone "estar en condiciones de vida difíciles".

"Mientras firmas como Coca-Cola o las empresas de flores consumen gran parte del agua del país, un 80% de la población carece de ella", denunció otra interviniente.
La noticia coplerta la trobareu al diari digital 20 minutos

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Un altres cas més de país subdesenvolupat sense capacitat per explotar bé els seus recursos i, a vegades, amb governs corruptes. Trobo sorprenent que la Coca-Cola sigui més barata i que ni se la puguin comprar... M'agradaria saber si es pot viure substituinr l'aigua per la Coca-Cola al cap i a la fi són líquids, seria possible?

Sònia ha dit...

¿ L’aigua, recurs o benefici? Depèn del bàndol, situació econòmica o estatus social obtindríem respostes i pensaments diferents. Personalment, consideraria l’aigua de un dret del qual ha de disposar qualsevol individu, la qualificaria de dret humà i de cap forma monopolitzar-la com si de qualsevol altre be material es tractés. Trobo sorprenen que empreses com coca-cola puguin optar a grans quantitats d’aigua mentre que com es veu reflexat en l’article, per la població de Kenya és impensable i inhabitual el seu consum. En definitiva que fàcil és obrir l’aixeta i consumir coca-cola, però que difícil és obtenir una política justa. A vegades 20 línies llegides et fan adonar que el més bàsic en les nostres vides és un privilegi envers els altres.

Sònia

Romina Josa ha dit...

Sembla mentira, que estan en el segle XXI es tinguin que llegir noticies d'aquest tipus. Tot el món hauria de tenir el dret de poder explotar els recursos que es troben en el seu país, i més si ens en referim a un tant indispensable com ara l'aigua. Nosé com els polítics d'allí poden utilitzar la seva manca per a fer campanya, no sabria dir que hem resulta més penòs. Ara, tampoc puc arribar a compendre la manera d'actuar de tots aquelles que poden fer alguna cosa per a solucionar el problema, per exemple, on està la ONU en aquest cas?